Aris Sfakianakis

View Original

Η αντιπολίτευση του Facebook

Είναι οι πολίτες αποτελεσματικότεροι στην αντιπολίτευση από τα κόμματα; 

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του νέου υπουργικού σχήματος, στις 22 Σεπτεμβρίου, τα social media βρίσκονταν σε αναβρασμό. Ο κ. Τσίπρας είχε διορίσει τον ακροδεξιό Δημήτρη Καμμένο, υφυπουργό Μεταφορών! Αμέσως οι χρήστες, με κυριολεκτικά χιλιάδες αναρτήσεις, επισήμαναν τα αντισημιτικά, ρατσιστικά και ομοφοβικά του σχόλια στο twitter, κινητοποίησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στελέχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ και λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, ο υφυπουργός αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ήταν άλλη μία φορά τους τελευταίους μήνες, που οι πολίτες έκαναν αποτελεσματική αντιπολίτευση στη κυβέρνηση.

Mερικά highlights του βουλευτή:

Στον ΣΥΡΙΖΑ, που στη μετεωρική του πορεία προς την εξουσία, στηρίχθηκε όσο κανένα άλλο κόμμα στα κοινωνικά δίκτυα, έχουν μάθει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, ό,τι συμβαίνει στο Facebook και στο Twitter. 

Γνωρίζουν ότι τα social media μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές του μηνύματος και να το μεταφέρουν στην ευρύτερη κοινωνία πολύ γρηγορότερα από τα κόμματα και τα ΜΜΕ.

Οι πολίτες πιο μπροστά από τα κόμματα

Μια ακόμα δράση που δεικνύει τη δυναμική των κοινωνικών δικτύων, είναι το κίνημα του «Μένουμε Ευρώπη»! Οι πολίτες αυτο-οργανώθηκαν μέσα από τα social media, γέμισαν τις πλατείες και υποχρέωσαν τα κόμματά τους, να ακολουθήσουν. Ήταν ένα κίνημα που στον φιλοευρωπαϊκό-μεταρρυθμιστικό χώρο, είχε χρόνια να εμφανιστεί και παρά την απροθυμία των κομμάτων να πατήσουν πάνω σε αυτό και να οικοδομήσουν μια φιλοευρωπαϊκή συμμαχία, τα θεμέλια που έθεσε είναι ακόμα ορατά. Τα κόμματα από την άλλη, συνεχίζουν να προβληματίζουν με την απουσία τους...

  • Τι είπαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το τεράστιο σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών; Πόσο δυνατά ακούστηκαν;
  • Πόσο ασχολήθηκαν με τις σοβαρότατες καταγγελίες και τα στοιχεία που προσκόμισε ο Γιάννης Πανούσης για τις σχέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκράτες; Τι παραπάνω χρειάζεται από τις ενδείξεις για ύπαρξη παρακράτους, ώστε να κινητοποιηθούν;
  • Τι γνωρίζουν οι πολίτες για τις προτάσεις των κομμάτων σχετικά με το αλισβερίσι των «ισοδύναμων»; Η μήπως δεν πρότειναν τίποτα; Ποιος ξέρει...

Σε αντίθεση όμως με τα ωσεί παρόντα κόμματα, σε όλες τις παραπάνω πρόσφατες περιπτώσεις, οι χρήστες των social media ήταν εκεί, όχι μονάχα με κριτική και χιουμοριστική διάθεση, αλλά -και- με ενδιαφέρουσες προτάσεις και ιδέες!

Αν αυτά τα παραδείγματα αναδεικνύουν τη δυναμική των πολιτών, ταυτόχρονα φέρνουν στο προσκήνιο την αδυναμία της σημερινής αντιπολίτευσης να ασκήσει επαρκή έλεγχο στην κυβέρνηση και να πείσει τους πολίτες ότι αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική.
Πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις πολιτικών όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Χάρης Θεοχάρης, τα κόμματα είναι αναποτελεσματικά στα αντιπολιτευτικά τους καθήκοντα . Αργούν να αντιδράσουν, έχουν θολό πολιτικό στίγμα, πάσχουν επικοινωνιακά και λειτουργούν ερασιτεχνικά στα κοινωνικά δίκτυα.

Εκ των πραγμάτων προκύπτουν ζητήματα επάρκειας του πολιτικού προσωπικού, αλλά και στελέχωσης των διάφορων κομματικών και βουλευτικών γραφείων. Με ρουσφετολογικές προσλήψεις και παιδιά του κομματικού σωλήνα όχι αντιπολίτευση δεν γίνεται, αλλά ούτε καν εσωκομματικές εκλογές όπως μας έδειξε η πρόσφατη εμπειρία.

Η δημοσιογραφία των πολιτών

Αυτή την ανεπάρκεια έχουν καταφέρει, ως ένα βαθμό, να καλύψουν οι πολίτες. Στις εκλογές-φιάσκο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριακή πρωί και ενώ ακόμα ήταν ασαφές αν θα γίνουν, στα social media ήταν ήδη γνωστά τα στοιχεία της εταιρίας που είχε αναλάβει τη διαδικασία. Έγινε γνωστή η σχέση της με τη ΝΔ και το «Μαξίμου του κ. Σαμαρά», το ανύπαρκτο site, ενώ κάποιοι στη Γλυφάδα, πήγαν στα γραφεία της, για να ανακαλύψουν ότι δεν υπάρχουν! Οι δημοσιογράφοι ακολούθησαν και δεν ήταν η πρώτη φορά.. Είναι συνήθη πρακτική πια, τα ενημερωτικά portal να αναμεταδίδουν ειδήσεις, που οι χρήστες έχουν ήδη δημοσιεύσει στο twitter ή το facebook.

(Aπαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, να διασταυρώνουν τις ειδήσεις, διαφορετικά κινδυνεύουν να δείχνουν την Ακρόπολη... πολύχρωμη!)

Η Ακροπολη στα χρωματα τησ γαλλικης σημαιας, όπωσ υπηρξε μονο στη φαντασια χρηστων του τwitter

 Oι πολίτες πλέον δεν είναι μόνο δέκτες του μηνύματος, αλλά και πομποί. Η δημοσίευση ειδήσεων και πληροφοριών είναι εύκολη υπόθεση, ενώ η επιρροή του κάθε απλού χρήστη, είναι πολλαπλάσια αυτής που είχε μερικά χρόνια πριν.

΄Ετσι στην κακή τωρινή συγκυρία, με τη ΝΔ βυθισμένη στην εσωστρέφεια και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, πολύ μικρά για να ακουστούν δυνατά, το βάρος της αντιπολίτευσης πέφτει στους πολίτες! Είναι κάτι που το βλέπεις καθημερινά πλέον στο διαδίκτυο και αρκετοί το κάνουν όλο και πιο συνειδητά. Και ενώ σίγουρα είναι απογοητευτική η εικόνα των κομμάτων, η συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών στην πολιτική διαδικασία μόνο θετική μπορεί να είναι.

Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Χρειάζεται αφενός να καλύψουν τάχιστα την ανεπάρκειά τους και να θέσουν τη δική τους ατζέντα και αφετέρου να αναπτύξουν δομές συνεργασίας και να αξιοποιήσουν τους πολίτες που, εν τη απουσία τους, έχουν αναλάβει -de facto- το καθήκον της αντιπολίτευσης