Aris Sfakianakis

View Original

Προπαγάνδα

Παρακολουθώ δύο μέρες, τώρα μια απίστευτη προσπάθεια σπίλωσης του Ποταμιού και του Στ. Θεοδωράκη, με μια φωτογραφία του Απριλίου, που τον φέρει να μοιράζει σωσίβια(!) σε μικρά προσφυγόπουλα στο λιμάνι της Μυτιλήνης! Το πιο σοκαριστικό είναι διάθεση αρκετών, πέρα των έμμισθων τρολ, να αναπαράγουν την φωτογραφία και να μην μπουν καν στην διαδικασία να αξιολογήσουν την «είδηση». Να σκεφτούν ότι, εκτός και αν ο Θεοδωράκης προτρέπει τα παιδιά να γυρίσουν κολυμπώντας στην Τουρκία, είναι μάλλον απίθανο να τους έκανε τέτοιο δώρο! Εδώ μπορείτε να βρείτε ένα ρεπορτάζ από αυτή την επίσκεψη. Με αυτό το τέρας της προπαγάνδας πρέπει να παλέψουμε...

Αν κάτι πάντως πρέπει να αναδειχτεί σχετικά, είναι η ασύλληπτη ολιγωρία της απερχόμενης κυβέρνησης να διαχειριστεί το πρόβλημα! Καμία απολύτως μέριμνα και καμία προσπάθεια να λάβει τα εκατοντάδες εκατομμύρια που η Ε.Ε. είχε θέση από την αρχή του χρόνου στη διάθεση της Ελλάδας για να διαχειριστεί καλύτερα τις, όλο και μεγαλύτερες, μεταναστευτικές ροές.

Οι θέσεις του Ποταμιού για τη Μετανάστευση

  • Η μετανάστευση είναι παγκόσμιο φαινόμενο σε εξέλιξη. Δεν είναι πρόβλημα με αυτόματη και οριστική λύση. Οι απόψεις είτε μηδενικής μετανάστευσης είτε αθρόας αποδοχής μεταναστών κινούνται εκτός πραγματικότητας και αποδομούν τόσο τις χώρες προέλευσης, όσο και τις χώρες διέλευσης και τελικού προορισμού.
  • Το πρόβλημα της μετανάστευσης δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Ευρωπαϊκή πρέπει να είναι και η διαχείρισή του στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών. Η Ελλάδα δεν πρέπει να τιμωρείται για την γεωγραφική της θέση.
  • Η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρέπει να είναι ευθύνη της Ένωσης συνολικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επιχειρησιακό σχεδιασμό και υλικοτεχνική υποδομή. Η ΕΕ πρέπει να επιβάλει στις ενδιάμεσες χώρες διακίνησης να τηρούν τις δεσμεύσεις τους και να μην αδιαφορούν στο δουλεμπόριο που πραγματοποιείται στα εδάφη τους ακόμη και με την απειλή κυρώσεων.
  • Εντός της Ελλάδας είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός συντονιστικού φορέα για τη μετανάστευση που θα συντονίσει τις κρατικές υπηρεσίες και τα υπουργεία και θα εξοικονομήσει χρήματα.