Aris Sfakianakis

View Original

Σύντομος οδηγός ψήφου

Τελικά για ποιο πράγμα ψηφίζουμε;  

Τελείωσε λοιπόν άλλη μία προεκλογική περιόδος, από αυτές που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα.  Η συζήτηση, περιστράφηκε -πρώτιστα- γύρω από τον Φλαμπουράρη, τη Λαγκάρντ, τα κότερα και τους ψευτράκους. Ελάχιστα ειπώθηκαν για όσα διακυβεύονται, για την οικονομία που έχει διαλυθεί -και ας μην το νιώθουν όλοι ακόμα-  για το προσφυγικό που έχει εκτροχιαστεί και για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε.

Eν μέρει είναι κατανοητό όλο αυτο. Κάποια κόμματα δεν έχουν λόγο να ξύνουν (αντί)-μνημονιακές πληγές, ενώ άλλα αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση για να μείνει αφανής η πολιτική τους γύμνια και η ένδοια προτάσεων. Αν όμως η ενημέρωση ειναι πλημμελής, πως θα πάει ο ψηφοφόρος αύριο στα εκλογικά τμήματα και με γνώμονα τι, θα ψηφίσει; 
Ας τα κωδικοποιήσουμε λίγο...

ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν, όλοι όσοι δε θέλουν να ξανακυβερνήσει η ΝΔ και όσοι θεωρούν ότι μπορεί να διέλυσε την οικονομία -και την παιδεία, τη δικαιοσύνη και όλα τ’ άλλα- μπορεί να απέφυγε να κυβερνήσει και να φλέρταρε με διαδικασίες στα όρια της δημοκρατικής νομιμοποίησης, αλλά τουλάχιστον διαπραγματεύτηκε! Θα ψηφίσουν ακόμα, όσοι πιστεύουν ότι αξίζει ακόμα μία ευκαιρία(!) και όσοι -για διάφορους λόγους- επιθυμούν τη διατήρηση αυτού του φαύλου κράτους, με την ελπίδα ότι -ούτε αυτή- η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μνημόνια!

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέα δημοκρατία θα ψηφίσουν οι ακραιφνής δεξιοί και όσοι είδαν το χάρο με τα μάτια τους το καλοκαίρι και προτιμούν ακόμα και αυτή τη δεξιά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά βάθος δεν έχουν ξεχάσει πόσο κακή ήταν η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και γνωρίζουν πως πρόκειται για το κόμμα προμετωπίδα του πελατειασμού, με παρωχημένες απόψεις, αλλά ποιούν την ανάγκη φιλοτιμία. Τα λέει και ωραία ο πρόεδρος... 

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Χρυσή Αυγή θα ψηφίσουν οι φασίστες και οι μικρόνοες.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Το Ποτάμι, είναι το κόμμα με το πιο σοβαρό και συγκροτημένο πρόγραμμα. Επίσης, έχει τα καλύτερα ψηφοδέλτια και τα αξιολογότερα στελέχη. Το κακό είναι, ότι έριξε όλο το βάρος στα προβλήματα και τις λύσεις τους και αμελήσε να πολιτικοποιηθεί και να οργανωθει. Ομοίως, απαξίωσε να ασχοληθεί με γελοίες συκοφαντίες, θεωρώντας ότι το ίδιο θα κάνουν και οι πολίτες. Δυστυχώς δεν συνέβει αυτό.
Θα το ψηφίσουν, όσοι προοδευτικοί άνθρωποι επιθυμούν να δουν το πολιτικό προσωπικό να ανανεώνεται, συμφωνούν με το πρόγραμμα του και εμπιστεύονται τους ανθρώπους του.

ΚΚΕ
Το ΚΚΕ είναι ένα συνεπές αριστερό κόμμα, που λέει τα ίδια πράγματα τα τελευταία 100 χρόνια. Το κακό είναι ότι πολλά έχουν αλλάξει από το 1920, ενώ ο μαρξισμός ως εργαλείο ανάλυσης του σύγχρονου κόσμου, είναι εντελώς παρωχημένος. Θα το προτιμήσουν οι κομμουνιστές και -ως καταφύγιο- κάποιοι πλανεμένοι αριστεροί, που λοξοδρόμησαν στον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΕΛ
Ζει ο Έλβις Πρίσλει;
Ο Αρτέμης Σώρας έχει όντως 600 δις σε ομόλογα;
Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ανηψιός της Δάφνης Σημίτη;
Αν η απάντηση σε αυτά είναι ΝΑΙ, τότε η ψήφος στους ΑΝΕΛ είναι μονόδρομος.

ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ είναι η επιλογή όσων αγαπούσαν τον Αντρέα και τον Γεννηματά. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του, θα το ψηφίσουν για συναισθηματικούς λόγους, για αυτό που ήταν κάποτε και ελάχιστοι για αυτό που είναι τώρα. 
(Παρεμπιπτόντως το σημερινό ΠΑΣΟΚ, αν εξαιρέσεις κάποια φάλτσα, είναι ένα σοβαρό κεντρώο κόμμα! Βέβαια, ποιος τα κοιτάζει αυτά;.. ) 

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Η Λαϊκή ενότητα, είναι το κόμμα των θαυμαστών της Ζωής Κωνσταντοπούλου και των δραχμολάγνων, αν και όχι όλων! Όταν το αυθεντικό (ΚΚΕ) είναι μέσα στις επιλογές σου, γιατί να επιλέξεις το υποκατάστατο; 

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Η επιλογή όσων μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, επιμένουν να παριστάνουν τη στρουθοκάμηλο και να αναζητούν «αντισυστημικές λύσεις», γιατί «πόσο χειρότερα μπορεί να γίνουν τα πράγματα»; (Πολύ, όπως έδειξε το τελευταίο εφτάμηνο!) Θα το προτιμήσουν επίσης, όσοι αρέσκονται να ψηφίζουν στις εκλογές για πλάκα!

 

Καλή ψήφο και καλή τύχη στην Ελλάδα!