Ναι, η τεχνολογία αλλάζει εντελώς τον τρόπο που επικοινωνούμε. Συνήθισέ το!

Ήταν ωραίος ο αναλογικός κόσμος, αλλά έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

image.jpg

Τον τελευταίο καιρό, συναντώ σχεδόν καθημερινά, αναφορές σε άρθρα ή τηλεοπτικές εκπομπές, που περιγράφουν -μέσες άκρες- πόσο κακό κάνει στην ανθρώπινη επικοινωνία η τεχνολογία, τα social media και oι κινητές συσκευές. Πόσο λιγότερο συζητούν οι οικογένειες μεταξύ τους και πως στις παρέες πλέον όλοι ασχολούνται με τα κινητά τους. Αρκετά συχνά επίσης, παρουσιάζονται διάφορες έρευνες που συσχετίζουν την τεχνολογία με την αύξηση της παχυσαρκίας ή με άλλα χρόνια προβλήματα υγείας... 

Ακόμα στην Ελλάδα -και αλλού υποθέτω- συχνά πυκνά εμφανίζονται περιπτώσεις νεο-λουδισμού. Το λεωφορείο χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα περιγράφεται ως «σατανικό ρομπότ» και ο 15χρονος από την Καβάλα που κατασκεύασε -κανονικό αυτή τη φορά- ρομπότ, επικρίνεται επειδή «φροντίζει οι συνομήλικοί του, να μην έχουν μέλλον»! 

Δεν ξέρω πόσοι ασπάζεστε αντίστοιχους προβληματισμούς, αλλά καλά θα κάνετε να τους ξεπεράσετε! Είναι γλυκιά η νοσταλγία των παιδικών μας χρόνων, «τότε που παίζαμε στις αλάνες», αλλά ο κόσμος εξελίσσεται και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να τον σταματήσετε.
 

Και είμαστε ακόμα στην αρχή...

Εταιρίες, όπως οι Microsoft με τα Ηοlonens και η Facebook με την Οculus, έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην εικονική πραγματικότητα. Σύντομα θα επικοινωνούμε και θα εργαζόμαστε μέσα σε ένα τρισδιάστατο εικονικό κόσμο.

 Η μέρα που θα κυκλοφορούμε με μια συσκευή προσαρμοσμένη στο κεφάλι μας δεν είναι πολύ μακριά.

Δείτε για παράδειγμα, αυτή την εκπληκτική, επίδειξη «mixed reality» από την Microsoft. Δεν είναι κάποιο ερευνητικό project, είναι προϊόν που έρθει στην αγορά σε μερικούς μήνες!

Κατανοώ τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται. Δεν είναι πάντα εύκολο να προσαρμόζεσαι στην αλλαγή ούτε είναι όλοι διατεθειμένοι να υιοθετήσουν και ένα προσαρμοστούν σε ένα χώρο κοινωνικής αλληλεπίδρασης με εντελώς καινούργια χαρακτηριστικά. Όμως, ο κόσμος δεν πρόκειται να επιστρέψει στο 1992 για να νιώθουμε άνετα οι μεγαλύτεροι.

Και δεν αλλάζει μόνο ο τρόπος που συζητάμε ή διασκεδάζουμε. Οι νέοι τρόποι επικοινωνίας αλλάζουν ταχύτατα και τον τρόπο που εργαζόμαστε. Ήδη για παράδειγμα, η ικανότητα ενός εργαζόμενου να επικοινωνεί και να διευθετεί ζητήματα με σύντομα γραπτά μηνύματα αντί με χρονοβόρες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε κάποιους χώρους εργασίας.

Μπορεί επίσης να έχει περιοριστεί η διαπροσωπική επικοινωνία, αλλά επουδενί δε συμβαίνει το ίδιο με την επικοινωνία συνολικά. Για την ακρίβεια, ποτέ ο κόσμος και οι άνθρωποι δεν ήταν τόσο κοντά μεταξύ τους και ποτέ άλλοτε δεν συζητούσαν τόσο πολύ. Κάθε μέρα αλληλεπιδρούμε στα κοινωνικά δίκτυα με δεκάδες ή εκατοντάδες ανθρώπους. Είναι αστείο να μιλάμε για κοινωνική απομόνωση. Ο όγκος δε της πληροφορίας που αναρτάται στο διαδίκτυο, είναι ασύλληπτος! 

Κάθε 2 ήμερες, παράγουμε τόσα δεδομένα, όσα παρήγαγε η ανθρωπότητα από την αρχή του πολιτισμού μέχρι το 2003.

 Η διαφορά είναι ότι αντί να συζητάμε -αποκλειστικά- με όποιον τυγχάνει να βρίσκεται κοντά τους -στο σπίτι, στο εστιατόριο ή στο τρένο- συνομιλούμε με όποιον επιθυμούμε, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεται στην άλλη άκρη της πόλης, ή στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Facebook, Oculus  

Facebook, Oculus  

Αναμφίβολα βέβαια οι γονείς πρέπει να μπορούν να περιορίσουν και να ελέγξουν την αλόγιστη χρήση των κινητών συσκευών. Όταν είσαι 15 χρόνων, ο κόσμος είναι αρκετά περίπλοκος από μόνος του και περιπτώσεις σαν την Αυστραλή έφηβο που είδαμε προ ημερών στα δελτία ειδήσεων, δείχνουν που μπορούν να φτάσουν τα πράγματα αν ξεφύγουν λίγο... Καλά, αν ξεφύγουν πολύ!  Τότε βέβαια οι γονείς θα πρέπει να υποκαταστήσουν την online επικοινωνία με διά ζώσης και την τελευταία φορά που κοίταξα, οι «μεγάλοι» ήταν εξίσου απορροφημένοι στα κινητά τους.

Ταυτόχρονα όμως, ακόμα και αν μοιάζει αντιφατικό, για λόγους που ήδη προανέφερα πρέπει να ενθαρρύνουν την έξυπνη χρήση της τεχνολογίας. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για την κοινωνία στην οποία θα ζήσουν και θα εργαστούν.

Συνοψίζω. Ο κόσμος δεν γυρίζει πίσω. Η τεχνολογία δεν καταστρέφει τις ζωές μας, ούτε μας απομονώνει από τον κόσμο. Μην υποκρίνεστε και μην προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας ότι ο κόσμος ήταν καλύτερος πριν την τεχνολογική επανάσταση. Δεν ήταν!  Τώρα είναι. 
Αποδεχθείτε την αλλαγή και προσαρμοστείτε όσο καλύτερα γίνεται! Είναι το μόνο που μπορείτε να κάνετε. 

 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, μοιραστείτε το στα social media. Aν θέλετε να λάβετε τα επόμενα στο inbox, γραφτείτε στο newsletter.