Ένας μήνας εκλογές - Τι ΔΕΝ λένε οι πολιτικοί στα πάνελ

image.jpg

Xθες το βράδυ, βρέθηκα εκπροσωπώντας Το Ποτάμι, στο πάνελ ενός τοπικού καναλιού στο Ηράκλειο. Ήταν μια ακόμα από εκείνες τις τηλεοπτικές συζητήσεις, που υποθέτω ότι πέρα από «political junkies», λίγοι έχουν το κουράγιο να παρακολουθήσουν πια. Η χώρα βρίσκεται σε διαρκή προεκλογική περίοδο, εδώ και ενάμιση χρόνο. Πόσο να αντέξει κανείς; 

Αυτό που μου έκανε εντύπωση -και όχι για πρώτη φορά- είναι το αφήγημα που κάθε κόμμα έχει προετοιμάσει και με ελαφριές παραλλαγές, απαγγέλουν οι εκπροσώποι του. Δεν έχουν τόση σημασία αυτά που λένε, αλλά αυτά που ΔΕΝ λένε! Δεν λένε δυσάρεστα πράγματα. Δεν περιγράφουν με ακρίβεια την πολιτικοοικονομική συγκυρία. Δεν ενημερώνουν τους πολίτες. Δεν λένε την αλήθεια! 
Κατανοώ βέβαια, γιατί συμβαίνει αυτό. Κανείς δεν κέρδισε εκλογές στεναχωρώντας τους πολίτες.

Ο τελευταίος που υποσχέθηκε «δάκρυα και αίμα», για να κερδίσει την λαϊκή υποστήριξη, ήταν ο Τσώρτσιλ και αυτός δεν το έκανε προεκλογικά! 

Πως είναι δυνατόν να ζητούμε να κάνουν το ίδιο οι τωρινοί πολιτευόμενοι; Όλοι έχουν μια γραμμή που πρέπει να ακολουθήσουν και δεν έχουν απομείνει και πολλοί Winston στον κόσμο. Όλοι όμως υποθέτω, έχουν και μια προσωπική ηθική και κανείς πλέον δε δικαιούται να πει ότι δεν γνωρίζει. Πληρώσαμε ακριβά την άγνοια, την αφέλεια και τον λαϊκισμό. Πληρώσαμε ακριβά την πολιτική εξαπάτηση. Είναι αδιανόητο να την συνεχίζουμε, κλείνοντας το μάτι στους πολίτες ότι δεν θα εφαρμόσουμε ολόκληρο το μνημόνιο και λέγοντας ότι θα το επαναδιαπραγματευτούμε, ή ότι υπάρχει ρεαλιστικό(!) παράλληλο σχέδιο! 

Και αν τόσα χρόνια αυτή ήταν η πεπατημένη, πότε είναι η στιγμή για να την υπερβούμε; Το καλοκαίρι είδαμε το χάρο με τα μάτια μας και ξεγλιστρήσαμε την τελευταία στιγμή από το γκρεμό. Δεν θα βρούμε καλύτερη συγκυρία από την τωρινή για να πούμε την αλήθεια. Οι πολίτες -όχι όλοι βέβαια- είναι έτοιμοι να την ακούσουν. Το εισπράττω καθημερινά σε συζητήσεις. Βαθιά μέσα τους τη ξέρουν ήδη και περιμένουν από τους πολιτικούς να επιβεβαιώσουν την υποψία. Αν αυτό συμβεί, οι πολίτες θα καταλάβουν και θα στηρίξουν τις αλλαγές. Είναι απαραίτητο αυτό! Μεταρρυθμίσεις, χωρίς ευρύτερη κοινωνική συναίνεση, δεν πρόκειται ποτέ να περάσουν. Και αν περάσουν, θα μπασταρδευτούν με επιμέρους ρυθμίσεις, που θα ακυρώνουν την ουσία τους και δεν θα λειτουργήσουν ποτέ. Έτσι γίνεται συνήθως...

Είναι η ώρα να πούμε την αλήθεια! Τα χρόνια που θα έρθουν θα είναι πολύ δύσκολα -ξανά! Η αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πήγε τη χώρα πίσω και η έξοδος από την κρίση μάκρυνε! Τα οικονομικά στοιχεία του δεύτερου εξαμήνου, θα είναι πολύ άσχημα. Η ανεργία θα αυξηθεί και η ύφεση θα φτάσει το 3% για το 2015. Πρέπει να κάνουμε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από όσα μας ζητούν και πρέπει να αλλάξουμε την Ελλάδα για πάντα. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να γίνουμε κανονικό κράτος. 'Η θα αλλάξουμε τώρα, ή θα καταστραφούμε.